O nama

Netko je na kraju, morao početi. Ono što smo mi rekli, tako misli mnogo drugih. Samo se ne usude to izreći./Sophie Magdalena Scholl

Ovo su riječi mlade Sophie Magdalene Scholl ubijene zbog pružanja pasivnog otpora i suprostavljanja nacističkom režimu. Danas živimo u 21. stoljeću. Možemo li reći da su se stvari značajno promijenile? Koliko je onih koji šute, ne zato jer nemaju što reći, nego jer misle da se njihov glas neće čuti ili da njihov glas ništa ne znači.

Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava SOFIJA nevladina je i neprofitna organizacija. Naš rad je vođen jednostavnim uvjerenjem, ako svi dobiju jednaku priliku u životu, svi će napredovati. Kao društvo svjedoci smo sve bržih i dubljih promjena, zakoni o ljudskim pravima i jednakosti postaju važniji no ikada do sada. To su duboko ukorijenjeni principi izgrađeni na vrijednostima koje svi možemo prepoznati – poput slobode govora, poštivanja ljudskog dostojanstva, rodne ravnopravnosti, tolerancije i solidarnosti.  Zato smo ovdje da se osnažimo, kao pojedinci i kao društvo. I zato je glas svakoga od nas bitan.

Žalim ljude koji ne mogu pronaći osmijeh ili barem malo zabave u malim stvarima svaki dan. Vjerujem da bih mogla pronaći nešto smiješno čak i u najtužnijem trenutku, ako je potrebno.
To me ne čini površnom osobom.
To je stvar radosti u životu./Sophie Magdalena Scholl

Sanja

Sanja

predsjednica Udruge
/Ljerka o Sanji:

Sanja je moja predsjednica, a o predsjednicama sve najbolje. Oprostite svi, ali moja je najbolja bez lažne skromnosti ili straha od toga da mi oduzme pečat. Sanja je djevojka s imenom koje joj odlično stoji. Sanja je sanjar koji vjeruje u ono što radi, daje se srcem, dušom i svim ostalim raspoloživim resursima. Sanja je osoba koju želite imati u svojim redovima i kad bude ponekad teško te kada ti se čini da sve ide k vrapcu, ali isto tako osoba s kojom možeš pričati i koja sluša( što postaje više iznimka nego pravilo) Ako ste sretni i imate priliku, upoznajte ovu lijepu dušu. Svi zaslužujemo okružiti se ljudima koji nas inspiriraju i pomažu nam da budemo bolja verzija sebe. I da naglasim. Ovo nije plaćeni oglas.

Ljerka

Ljerka

dopredsjednica Udruge
/Sanja o Ljerki:

Koordinatorica projekata, majstorica organizacije i nositeljica crnog pojasa neumjesnih šala i crnog humora. Poznata i kao slamka spasa, svijetlo na kraju tunela, borac za produktivne radne dane i najveći ometač u ostvarivanju istih bizarnim glazbenim odabirima. Strastvena je borkinja protiv neukusa i primitivizma, a poseban interes pokazuje za ljudskopravaške i holističke teme, gdje hrabro i srčano kroči u njoj još neistražena područja. Ljerka u slobodno vrijeme vreba mjesec fotoaparatom, čita popularne američke krimiće i odgaja mačke s invaliditetom i problemima u ponašanju.

Misija

SOFIJA je nevladina i neprofitna organizacija koja se zalaže za promicanje i zaštitu ljudskih prava, s fokusom na osnaživanje žena u današnjem društvu, te unaprjeđenje društvenog položaja žena te ostvarenje spolne i rodne ravnopravnosti.

Naš način da doprinesemo ostvarenju ove misije je tako da budemo glasnici optimizma i nade u bolje sutra. Međutim, naš optimizam nije iracionalna vedrina i nije slijepa pozitivnost. To je moćan pristup ostvarenju ciljeva i put prema ispunjenom životu. Mi vidimo i prepreke i mogućnosti – ali usredotočujući se na prilike – optimističan pristup nam omogućava istraživanje svijeta otvorenih ruku i pogleda prema rješenjima i rastu. Život također čini puno ispunjenijim i zabavnijim.

A malo stručnijim rječnikom , misija udruge je promicati i štititi ljudska prava, s fokusom na osnaživanje žena u današnjem društvu, te unaprjeđenje društvenog položaja žena i stvaranje prostora za napredak prema ostvarenju spolne i rodne ravnopravnosti. Fokusiramo se na prilike za stvaranje društvenih promjena koje vode prema zaštiti žena, povećanju pristupa zdravstvenoj skrbi, osiguravanju prava na političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost u svakom smislu.

Vizija

Vizija udruge je stvaranje ravnopravnog društva u kojem sve osobe, neovisno o spolu, rodu, seksualnoj  orjentaciji i nacionalnoj pripadnosti, ekonomskom statusu i zdravstvenom stanju imaju jednak pristup pravima i jednak položaj u društvu.

Ukratko želimo da svi posjeduju supermoći, možda ne kao Wonderwoman, Superman ili Leteći medvjedići, ali barem genijalnu moć da znaju koliko vrijede, supermoć empatije, nesebičnosti, iskrenosti i najjaču supermoć od svih, da shvatimo da smo svi jednaki, a različiti.

Ciljevi

Ciljevi koji se žele ostvariti djelovanjem su:

–      promicanje i zaštita svih ljudskih prava

–      promicanje rodne ravnopravnosti u svim sferama društvenog života

–      podrška,osnaživanje i unaprijeđenje položaja žena u današnjem društvu

–      poticanje građanstva na aktivnije uključivanje u razvoju lokalne zajednice

–      izgradnja kapaciteta civilnoga društva za sudjelovanje u društvenom razvoju

–      edukacija, osnaživanje i zapošljavanje žena i marginaliziranih skupina

–      razvoj međusektorske suradnje i suradnje između organizacija civilnoga društva

–      jačanje kapaciteta stručnjaka

–      umrežavanje udruga, institucija koje rade na rodnoj ravnopravnosti

–      povećanje javnog utjecaja i vidljivosti aktivnosti organizacija civilnoga društva

Tematska područja rada udruge su:

1) Promicanje ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti, 2) Stvaranje jednakih mogućnosti na tržištu rada, 3) Unapređenje primjene rodno osjetljivog odgoja i obrazovanja, 4) Uravnoteženje sudjelovanja žena i muškaraca u procesima političkog i javnog odlučivanja, 5) Uklanjanje svih oblika nasilja nad ženama.

Naše vrijednosti i principi

Strast znači da koristimo energiju i predanost kako bismo osnažili, angažirali i nadahnuli druge.

Hrabrost znači da smo poduzetni i da stoga riskiramo, prelazimo granice i tražimo nove pristupe.

Integritet znači da smo dosljedni, iskreni, etični i autentični.

Kraj terora je poželjniji od terora bez kraja./Sophie Magdalena Scholl