Održana prva radionica stručnjaka Nacionalne kampanje osnaživanja žena „Sofija“

radionica Nacionalna kampanja osnazivanja zena Sofija

Kao prvu aktivnost Nacionalne kampanje za osnaživanje žena “Sofija”, 30. travnja 2020., održali smo radionicu stručnjaka pod nazivom “Socijalna izolacija – socijalna zamka za žrtve obiteljskog nasilja”. Današnja radionica, zbog još uvijek prisutnih mjera socijalne distance, održana je on-line, putem Zoom aplikacije.

Voditeljica radionice bila je ravnateljica Doma „Duga-Zagreb“, mr.sc. Željka Barić, koja je iskoristila priliku da progovori o aktualnoj situaciji u postupanju sa žrtvama obiteljskog nasilja u izvanrednim okolnostima u kakvima se i trenutno nalazimo.

Na radionici su sudjelovale stručnjakinje iz različitih sektora: neprofitnih sektora, policije, sudstva, pravosuđa, zdravstva i socijalne skrbi, sve redom žene i kolegice:

Svaka od sudionica je podijelila specifična iskustva iz svog sektora i svog područja rada koja proizlaze iz ove novonastale globalne situacije. U svim sektorima, na svim razinama, treba postojati jasan službeni kanal koji se u jednakoj mjeri brine o svim uključenim stranama.

Ova virtualna radionica poslužila je kao uvod u Nacionalnu kampanju osnaživanja žena “Sofija”. Ovom smo prilikom željeli potaknuti još bolju međusektorsku suradnju i stvaranje dijaloga između stručnjaka koji rade sa žrtvama obiteljskog nasilja.

Na samom kraju radionice, spomenuli smo važnost stvaranja on-line platforme koju gradimo, kao još jednog alata koji će olakšati suradnju stručnjaka svih sektora. Zaključili smo da upravo u ovakvim, kriznim situacijama, možemo lakše determinirati probleme oko nas, te važnost jasne i izravne komunikacije između svih sektora koji kroje naše društvo.

Stvaranje platforme kao mjesta susreta svih i danas uključenih, smatramo još jednim vrijednim alatom za nadilaženje izazova koje smo u razgovoru sa stručnjacima primijetili.

Hvala današnjim sugovornicama i vremenu koje su izdvojile kako bismo porazgovarali o ovoj važnoj temi.

Zaključke s naše prve radionice možete pročitati klikom na ovaj link.

nacionalna kampanja sofija sanja sirocic ljerka oppenheim

Voditeljica radionice i ravnateljica Doma „Duga-Zagreb“ mr.sc. Željka Barić, koordinatorica projekta Ljerka Oppenheim i voditeljica projekta Sanja Siročić