Zaključi s prve radionice Nacionalne kampanje osnaživanja žena “Sofija”

Nacionalna kampanja osnaživanja zena sofija radionica strucnjaka

Danas, 30. travnja 2020., održana je prva radionica stručnjaka “Nacionalne kampanje osnaživanja žena “Sofija”. Poštujući mjere socijalne distance, prva radionica se održala putem Zoom aplikacije. Ovo je samo prvi od mnogih koraka koje planiramo poduzeti kako bismo stvorili sigurnije okruženje i pružili pomoć žrtvama nasilja.

Jedan od segmenata zaštite žrtava obiteljskog nasilja, a to su svakako skloništa za smještaj žrtava, postala su sigurno „nesigurna“ mjesta za moguće širenje zaraze virusom. Apsurd je postao stvarnost: sigurnost skloništa u smislu zaštite od nasilja – odjednom u vrijeme prijetnje zarazom, ne mora garantirati i sigurnost od zaštite zaraze virusom COVID 19.

Više o radionici možete pročitati klikom na link.

Zašto je tome tako, koje izazovne situacije su se pojavile od ožujka 2020., te koliko smo ih u stanju uspješno i brzo riješiti, su teme kojih su se dotaknule sudionice radionice iz neprofitnih sektora, policije, sudstva, pravosuđa, zdravstva i socijalne skrbi.

Cilj je bio da zajednički dobijemo uvid, pokušamo definirati slabe točke i ključne snage koje mogu udružiti dionike u sustavu zaštite od nasilja. Tako, unatoč objektivnim preprekama uslijed epidemioloških zahtjeva, možemo žrtvama osigurati kvalitetnu zaštitu od nasilja, ali istovremeno i zaštitu od zaraze.

Zaključci koji su proizašli iz ove radionice potaknuli su razgovor o boljem djelovanju sustava u vrijeme korone. Radionica je bila prilika da se sustavi uzajamno čuju: što je kome problem i kako se s tim nosi?

Voditeljica radionice, ravnateljica Doma „Duga-Zagreb“, mr.sc. Željka Barić, je iznijela konkretan primjer iz prakse kada je tražen smještaj za žrtvu obiteljskog nasilja koja je ujedno i ovisnica o heroinu. U tom slučaju svaka sudionica dala je svoje viđenje je li trebalo ili nije tu žrtvu smjestiti u sklonište? Je li trebalo poduzeti druge adekvatne mjere iz obiteljsko pravne zaštite, zatim iz zdravstvene zaštite, a tek na kraju bi došao u obzir smještaj u sklonište? Cijelu situaciju dodatno otežava epidemija, što traži određene preduvjete za smještaj žrtve u sklonište koji u ovom slučaju nisu mogli biti ispunjeni.

Preko tog primjera, ali i nekih drugih primjera, doneseni su zaključci koji će dodatno osnažiti i poboljšati komunikaciju između sektora.

Hvala svim sudionicama naše prve radionice koje su svojim znanjem i iskustvom postavile temelje za daljnji napredak i razvoj Nacionalne kampanje osnaživanja žena”Sofija”.

Preuzimanje: Zapisnik sa 1. radionice stručnjaka.pdf