ZAŠTITA  &  CHILL

Naš novi projekt bavi se istraživanjem dostupnosti kontracepcije jer prema nedavnoj studiji Kontracepcijskog atlasa za 2023. godinu, izdanom od strane Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, Hrvatska se suočava s velikim izazovima u pogledu dostupnosti kontracepcije. Nalazimo se na 35. mjestu od 46 obuhvaćenih zemalja, s padom od 12 bodova u usporedbi s prethodnom godinom.

Istraživanje se poziva na rezoluciju Europskog parlamenta iz lipnja 2021., koja potiče države članice da osiguraju univerzalan pristup visokokvalitetnim i dostupnim kontracepcijskim metodama, savjetovanje o planiranju obitelji i informacije o kontracepciji.

Hrvatska je kritizirana zbog nedostatka pokrivanja troškova kontracepcije za mlade i ranjive skupine. Ginekološke pilule su nedostupne bez recepta, a Hrvatska se ističe kao iznimka jer su bez recepta dostupne samo u 11 od 46 zemalja obuhvaćenih studijom.

Suočavamo se s važnim pitanjem: koliko je kontracepcija doista dostupna u Hrvatskoj?  Nedostatak informacija, stigma i financijske prepreke ograničavaju pristup ovim važnim sredstvima. Naš novi projekt istražuje izazove dostupnosti kontracepcije u Hrvatskoj, potaknut nedavnim padom naše zemlje na 35. mjesto od 46 europskih država prema Kontracepcijskom atlasu.

Cilj projekta je provesti istraživanje o korištenju kontracepcije kako bi prikupili dokaze koji su potrebni za zagovaranje univerzalnog pristupa kontracepcijskim sredstvima i metodama, te smanjenje troškova za kontracepciju, s naglaskom na ranjive skupine. Osim toga, rezultati projekta osnažiti će udrugu Sofija i OCD-e iz srodnih područja za zagovaranje zdravstvenog i seksualnog odgoja u škole RH kao sredstva informiranja i zaštite reproduktivnog zdravlja.

Projekt podržava Zaklada SOLIDARNA kroz Fond za žene u sklopu Programskih potpora za OCD-e.