Udruga Sofija obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Udruga Sofija je obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama kroz umjetničku leću pomoću koje je na specifičan način ukazala na gorući problem nasilja nad ženama.

Dana 22. rujna 2020. u Art i design studiju Palm 64 Udruga Sofija je obilježila Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Organizatorice su ovaj poseban dan osmislile tako da su uredile prostor po uzoru na specifično hrvatsko domaćinstvo kako bi se ukazalo na činjenicu da nije svakoj ženi kod kuće najljepše i da mnoge žene na dom ne gledaju kao na utočište već kao na prostor nasilja. Ovakvom vrstom intervencije u prostor pod sloganom „Kod kuće je najljepše“ željelo se ukazati na raskorak između doma koji je siguran, topao i ugodan i doma koji je mračan, nasilan i ispunjen strahom.

U događanju su sudjelovale i tri mlade umjetnice koje su kroz različite likovne izričaje dočarale način na koji one vide borbu protiv nasilja nad ženama, a sve u svrhu povećanja svijesti za suzbijanje ovog problema.

Također, na zidovima Studija postavljene su slike s poraznim podacima o nasilju koje žene doživljavaju. Svrha tih slika je da se ljude navede na djelovanje kada uoče nasilje, a ne da podlegnu difuziji odgovornosti odnosno stavu: „netko će drugi to riješiti, nije naš problem“.

Nasilje predstavlja golemu anomaliju našeg društva koje povrjeđuje dostojanstvo svakog čovjeka i zato treba aktivirati zajednicu kako bi se zaštitio svaki pojedinac što je upravo bio i cilj ovog događanja.

Hana Krkanić, volonterka Udruge Sofija