Žena je ženi žena

blogimg_sofija_zena_je_zeni_zena_03

Pokažimo primjerom da smo složne, da mislimo isto i zalažemo se za isto.

Teško je ponekad reći nešto novo, kada stalno vodimo neke stare bitke. Bitka za ženska prava nije ništa novo, bitka za žensko dostojanstvo nije ništa novo.

OSNAŽIVANJE je možda neki noviji pojam, ali žene to isto rade već stoljećima. Jer žene osnažuju žene. Žene trebaju osnaživati žene. Samo mi znamo što svakodnevno prolazimo samo zato što smo se rodile kao pripadnice ovog spola.

Zovu nas i „nježniji spol”, ali način na koji se ponekad odnosimo jedne prema drugima to nikako ne pokazuje. Dapače. Koliko smo pritužbi čule na račun samih žena, kakve su šefice, kakvi su kritičari. ŽENA JE ŽENI ŽENA.

Sigurno se i same možemo prisjetiti situacija u kojima smo se našle, gdje se nismo međusobno podržavale, imale smo negativne komentare, procjenjivale smo nečiji vanjski izgled i komentirale nečije ponašanje.

Ne tvrdimo ni ne kažemo da to stalno radimo, ali trebamo li barem onda imati neki reciprocitet?

Koliko puta ste nekome dali kompliment, pozitivni feedback, pokazale svoje osjećaje i dopustile si da budete ranjive i osjećajne pred drugim ženama. Najlakše je suditi iz svoje pozicije, ali zaboravljamo da je naša pozicija djelomično i ženska pozicija. Ako mi nećemo biti solidarne jedna s drugom i ne osuđivati, kako možemo to očekivati od samog društva?

Pokažimo primjerom da smo složne, da mislimo isto i zalažemo se za isto. Ako se muškarci mogu međusobno podržavati, možemo i mi. I u tome možemo biti još bolje.

Kako možemo rađati i odgajati naše sinove i kćeri da smo ravnopravni, da imamo ista prava, a svojim primjerom im to ne pokažemo? Kako da oni vjeruju u to, ako mi same ne vjerujemo u ono što pričamo i radimo? Jedino tako dolazi do trajnijih promjena. Sve kreće od nas samih. Kada se udružimo, nezaustavljive smo.

Vjerujte u ono što radite, zalažite se za svoja prava, za naša prava. Mi smo ta promjena.

#jačenegoštomislimo