Zašto smo toliko opsjednuti brzinom?

U svemu što radimo želimo biti brži, učinkovitiji i produktivniji. Ovo zapravo samo želi reći da želimo da sve bude brže. Brzina se u našem društvu nagrađuje napredovanjem u karijeri, pohvalama kolega, pa čak i našim osobnim uvjerenjem da nešto radimo dobro. Žurimo i trpamo stvari zajedno kako bismo možda mogli postići više u jednom danu. Pa ipak, unatoč svoj ovoj žurbi, čini se da ne postižemo ništa posebno.

Umjesto toga, izlažemo se većem broju zadataka i ideja kojima pridajemo manje pažnje. Žurba vam ne pomaže da bolje radite stvari. Ako ništa drugo, to samo povećava vaše šanse da budete pod stresom i negativno utječete na ljude oko sebe. Ono što našoj kulturi brzine treba je sedativ. Samo okus nečeg sporog da nas smiri i vrati u ljudskije stanje uma. Kad prestaneš žuriti i usporiš, više uživaš u životu. Stvari su zanimljivije. Manje brineš. Više brinete za druge. Radite manje grešaka jer ste više usredotočeni.

Pomaže li usporavanje života upravljanju s našom tjeskobom i stresom? Iako ubrzanje može biti prvi i najprirodniji odgovor na stres, usporavanje je često puno bolji način za upravljanje tjeskobom. Prepoznavanjem trenutne reakcije da ubrzate i namjernim donošenjem odluke da usporite umjesto toga, možete učinkovito upravljati svojom tjeskobom i potaknuti unutarnji osjećaj smirenosti.

Što znači usporavanje u životu? To znači obavljanje jednog zadatka, a ne prebacivanje između mnoštva zadataka i fokusiranje ni na jedan od njih. Usporavanje je svjestan izbor, koji nije uvijek lak, ali dovodi do većeg zadovoljstva i razine sreće. Kako izgleda usporeno življenje? To znači raditi sve pravom brzinom. Umjesto težnje da se stvari rade brže, sporo kretanje se usredotočuje na to da se stvari rade bolje. Često to znači usporiti, raditi manje i dati prioritet trošenju prave količine vremena na stvari koje su vam najvažnije.