Upoznajte nas – žene iza Nacionalne kampanje osnaživanja žena Sofija

blog_sofija_zene_iza_nacionalne_kampanje_sofija

Sanja i Ljerka, Ljerka i Sanja. Ove energične, pozitivne i hrabre žene kriju se iza Nacionalne kampanje osnaživanja žena Sofija. Upoznajte ih kroz ovaj kratki i brzi intervju i svakako se upoznajte s njihovim projektom. Jer kada će svi pričati o ovoj nacionalnoj kampanju, vi ćete moći reći kako ste za ovu kampanju znali među prvima!

1. Kad čuješ Sofija prve tri riječi koje ti padnu na pamet?

Sanja: Sofija – ime i riječ koje u posljednjih 6 mjeseci najčešće izgovaram. Osim što pomislim na posao i radne zadatke, 3 najčešća pojma koji mi plešu po glavi su: žene, ljubav i snaga. Što nekako i vidim kao opis i razloge iz kojih radimo to što radimo!

Ljerka: Snaga, srčanost i mudrost!

2. Što za tebe, ukratko, znači osnaživanje žena?

Sanja: Toliko sam puta izgovorila tu riječ: „osnaživanje“, da je u mojoj glavi počela nositi stotinjak značenja i stajati kao naslov jedne prilično debele knjige. Možda je najtočnije ako kažem da je za mene osnaživanje proces prepoznavanja vlastite ljepote i individualnosti, prihvaćanje svih svojih jakih i slabih strana, bezuvjetno davanje ljubavi samoj sebi i osobni razvoj koji proizlazi iz toga. Na kraju vidim osnaženu ženu, koja potpuno ispunjena prihvaćanjem i ljubavi, mijenja svijet i pomiče planine (naravno, ako to želi).

Ljerka: Ukratko.. Hm… Hajde da probam: žene svih zemalja ujedinite se! Zvuči poznato, ha?
Za mene je to nastavak onoga s čime se bavimo već preko 200 godina; davanje glasa ženama u svim područjima života i moć da odlučuju o svom životu. Osnažene žene su one koje mijenjaju svijet, a mi želimo biti te žene i pomoći ženama koje su na tom putu da zajedno i hrabro koračamo, utiremo neke nove puteve za nas žene u 21. stoljeću.

3. Nabroji 3 prednosti zašto se lijepo roditi kao žena!

Sanja: Odmah se sjetim djetinjstva i toga kako smo kao djevojčice i žene uvijek ohrabrivane i poticane da pokažemo emocije. Možemo biti ranjive, nježne, tople, empatične. Uz sve to, možemo ponosno nositi svoju snagu, hrabrost i moć, bez da itko propitkuje našu rodnu pripadnost. Možemo nositi hlače i haljine, biti niske i visoke, grliti se i ljubiti bez da je naša „ženskost“ time ugrožena. Zatim žensko – ženski odnosi, jedan od najljepših, najnježnijih aspekata ljudskog postojanja (bar kako ih ja proživljavam i vidim). Privilegija su koju možeš doživjeti samo ako si – žena! Za kraj, sama činjenica da smo u stanju postati pravi mali živući inkubatori života, toliko je mind-blowing i takva privilegija, da zapravo teško nalazim nešto što se s time može mjeriti.

Ljerka: 1. Tijelo: možda zvuči površno, ali tijelo žene je meni umjetničko djelo, svi oblici i veličine. Bez uvrede muškarci, ali izgleda da se kod nas netko malo više potrudio s detaljima.
2. Senzibilitet: volim ženski senzibilitet i toplinu koju kao žene možemo imati i pokazivati.
3. Šarm – tko nam može odoljeti! Zbog žena su započinjali ratovi i o ženama su napisane tako lijepe proze i stihovi. Neodoljive smo muze za umjetnike i smrtnike.

 

4. Da sutra možeš donijeti i provesti neki zakon, koji bi to bio?

Sanja: Koliko god bih voljela maštati o donošenju zakona koji će popraviti svijet, napraviti nas sve jednakima i ravnopravnima, smatram da prvo trebamo riješiti dublji problem društva. Teško mi je zamisliti zakon koji bi funkcionirao u društvu koje je odgajano i uređeno poput našeg, u kojemu svaki pojedinac nema jednaki tretman i nije jednak pred očima pravne države i svih ostalih članova društva.

Ljerka: S obzirom na to što zbog korone sjedim i radim doma, postajem sve veća anarhistica kako dani idu, i još ovaj potres koji nas je sve uzdrmao. Uvela bi zakon o nepravdi! Ako već fantaziramo, onda bi uvela da se svatko može žaliti na nepravdu koja se čini nad njim!

5. Imaš li svoj ženski uzor ili nekoga koga cijeniš?

Sanja: Imam jako puno ženskih uzora. Ali ako moram izdvojiti jednu osobu, bit ću potpuni klišej (jer to zaista mislim i osjećam) i reći ću: moja majka. Živimo potpuno drugačije živote, ali njena snaga, odlučnost i količina ljubavi koju pruža uvijek i zauvijek će mi biti inspiracija.

Ljerka: Možda klišej ali, mama. Jedina žena koju znam a da ima svoju kutiju za alat i parira svakom majstoru bok uz bok.

6. Najbolji savjet koji si dobila od neke žene?

Sanja: „Uvijek sebe voli i pazi najviše. Ako ne brineš o sebi, nećeš moći ni o drugima.“

Ljerka: Baka Kristina – uvek budi tolko samostalna da imaš da si sama kupiš grudnjak i gaće. Amen to that baka!

7. Pitaj nekoga blizu tebe da te opiše u 5 riječi

Sanja: Energična, iskrena, kreativna, snalažljiva, nestrpljiva. (dečko)

Ljerka: Duhovita, inteligentna, sanjar, tvrdoglava i originalna. (najbolja prijateljica)

8. Mudra misao za kraj ili citat

Sanja: „Sila nam je potrebna samo kada želimo učiniti nešto loše. Inače je ljubav dovoljna da se učini sve ostalo.“ Charlie Chaplin

Ljerka: „Uvijek budite prvorazredna verzija sebe, a ne drugorazredna verzija nekog drugog.“ Judy Garland