Ti nisi kao druge cure – kompliment ili uvreda?

osnazivanje zena sofija

The cool girl. Fantazija svakog muškarca, noćna mora svake žene.

Biti kul cura. Opuštena, smiješna, uvijek spremna za seks. Uvijek nasmijana, nikad dosadna. Uvijek željna, nikad arogantna. Uvijek spremna naći se s njim, nikad ne tražiti ništa zauzvrat.

Djevojka koja je prikazana u filmovima, djevojka koja je ostvarenje svih njegovih snova.

Djevojka, koja nije dugoročno ostvariva.

Mediji nas bombardiraju stvarima koje muškarci žele ili traže u ženama. Određen izgled, određen način oblačenja, šminkanja, ponašanja i pričanja. Sve kako bi čule onaj predivni kompliment, onu rečenicu koje sve s tolikom žudnjom želimo čuti: ‘Nisi kao druge cure. Posebna si.’

Kada sam prvi put čula tu rečenicu, bila sam presretna. Pomislila sam: ‘Tako je. Ja nisam kao one ostale, ja imam ono nešto’. Drugi put sam čula tu rečenicu, kada mi je tadašnji dečko držao monolog 20 minuta. Samo sam se složila s njegovim mišljenjem kako bismo što prije promijenili temu. Shvatila sam da nisam ja posebna, nego sam samo, u tom trenutku bila pokorna njegovim ideologijama.

Nakon tog događaja, odlučila sam se fokusirati na sebe i izgraditi se na način koji meni najviše odgovara. Počela sam otvoreno govoriti i izjašnjavati svoja mišljenja, pričati o svojim hobijima i postavljati svoje granice. Jasno sam dala do znanja što volim, a što ne volim, što je u redu i što nije. Tražila sam poštovanje i lojalnost koju sam bila spremna dati zauzvrat.

Moj novi način izražavanja utjecao je na način na koji su me dečki gledali i doživljavali. Moja promjena me dovela do zaključka koji bi voljela da sam shvatila ranije. Ja jesam kao druge cure. Ja sam identična, kao sve one ostale.

Kada sam povrijeđena, vičem. Kada sam tužna, plačem. Dijelim s njima isti ukus u glazbu, odjeću i filmove. Bavimo se istim hobijima i čitamo iste knjige. Smijemo se glasno na gluposti i volimo gledati glupe reality emisije. Volimo ‘tipične ženske stvari’ i ne bojimo se pokazati emocije. Nije nam u redu da se ne javiš cijelu noć niti da si najbolji prijatelj s bivšom djevojkom. Nismo uvijek spremne podati se, no spremne smo biti tu kada nas trebaš. Ne slažemo se sa svim tvojim mišljenjima i reći ćemo ti kada pogriješiš.

Osobe smo, s osjećajima, mišljenjima, snovima i manama. Nismo savršene niti smo napravljene da bi ostvarile tvoju fantaziju Lare Kroft iz Zagreba.

Zato, drage naše, ignorirajte mainstream verziju djevojke iz snova. Budite glasne i jasne. Postavite svoje granice i očekujte poštovanje i razumijevanje koje dajete drugima. Stvorite novu definiciju kul cure.

Iva Zelenika