Svjetski dan prevencije suicida

Samoubojstvo ne diskriminira. Ne diskriminira na temelju prihoda, na temelju spola, na temelju bilo čega. Svjetski dan prevencije suicida obilježava se diljem svijeta na današnji dan radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida. Ako mislite da netko ima znakove suicidalnih ideja, ovo su neke stvari na koje možete obratiti pozornost.

Osoba se može povući ili izolirati, ne dolaziti na obiteljske događaje, na posao, ne želi ići u školu. Također biste mogli primijetiti promjene raspoloženja, možda će bit razdražljiviji ili više ljuti ili samo više tužni. Jedna od zabluda je da netko sa suicidalnim idejama mora izgledati jako tužan i ozbiljan, a to nije uvijek slučaj. Mogu izgledati vrlo sretni u javnosti, a opet se osjećati vrlo beznadno. Također, ako su tek počeli osjećati nedostatak interesa za buduće aktivnosti ili stvari koje ih inače zanimaju. Rade stvari drugačije nego što su radili i jednostavno su se dramatično promijenili.

Kada se ljudi suočavaju sa suicidalnim idejama, možete čuti izjave poput: “Umoran sam” ili “To je jednostavno previše, ne mogu više.” Ili bi netko mogao reći: “Tako sam pod stresom” ili “Više me nije briga”. Sve su to indikacije za postavljanje dodatnih pitanja, čak i ako kažeš: “Pa, možeš li mi reći nešto više o tome?” Ili, “Žao mi je što se tako osjećaš – bi li bilo/la otvoren da još malo razgovaramo o tome?”

Kako vi možete podržati voljenu osobu koja ima suicidalne misli?

Sjednite s njima. Poslušajte ih, podržite i potvrdite ono što osjećaju. Ne želite ih obeshrabriti ili umanjiti njihove osjećaje. Nije potrebno da ih sada pokušavate uvjeriti u suprotno.

A ako ste vi netko tko ima suicidalne ideje možda za početak trebate biti svjesni i eksternalizirati da niste OK. To znači i samo nekoga zagrliti. Jednostavno morate moći sjediti s nekim i dijeliti tu bol, bilo da je verbalizirate ili da neverbalno pokazujete da nešto nije u redu. Bilo da je to s članom obitelji, prijateljem ili voljenom osobom.

Ako vam to nije ugodno zbog stigme, imate mogućnosti. Možete potražiti nekoga kao udrugu Životna linija s kojim biste mogli razgovarati. Ako ne želite sjediti u uredu, ne želite razgovarati s terapeutom i niste baš otvoreni za razgovor lice u lice, nazovite Centar za krizna stanja i prevenciju suicida, 01 2421 603 (0-24), razgovarajte s osobom na telefonskoj liniji i na taj način primite podršku.

Istina je da svi mi ponekad trebamo pomoć, samo je svi ne tražimo….