Postoji li čarobna pilula?

Svi smo naučeni da uzimamo lijekove kako bismo riješili svoje probleme. A u mnogim slučajevima to je upravo ono što trebamo učiniti.

Farmaceutika je odigrala veliku ulogu u napretku našeg društva i poboljšanju našeg zdravlja. Nažalost, ovo nas je naučilo da se gotovo svaki problem može riješiti uzimanjem tableta. Samo pronađite pravu tabletu i vaš problem je riješen. Stvaranje i korištenje lijekova za liječenje problema kao što su težina, umor, tjeskoba i problemi sa spavanjem ima šarenu povijest. U 1940-ima metamfetamini su propisivani za liječenje problema s težinom. U 1950-im, 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća barbiturati su propisivani za liječenje menstrualne disfunkcije.

Upotreba marihuane kao eliksira nije nova. Cannabis Americana prodavan je kao patentirani lijek kasnih 1800-ih i ranih 1900-ih. Coca-Cola je, kao što većina zna, sadržavala kokain kada je prvi put bila plasirana javnosti i često se prodavala na fontanama u ljekarnama. Lijekovi protiv kašlja i prehlade krajem 19. i početkom 20. stoljeća često su sadržavali kokain ili kanabis.

Stvari su se donekle promijenile s FDA-om, ali naša fascinacija lijekovima i naše uvjerenje da oni mogu riješiti svaki problem koji bismo mogli imati nije se promijenilo. Upotreba televizije za reklamiranje ovih lijekova očito se dramatično povećala u posljednjih nekoliko godina, a s time i dramatičan porast broja recepata za njih. Nažalost, kao što je većina nas svjesna, zlouporaba mnogih od ovih droga u našem društvu također je dramatično porasla. Promjena kulture droga u kojoj živimo neće biti laka jer se prodajom ovih lijekova zarađuju milijarde dolara.

No, promjena će započeti tako što će ljudi postati bolje educirani o učinkovitoj i sigurnoj upotrebi lijekova. Mnogi problemi ne mogu se riješiti lijekovima, no neki mogu. Bitno je da znamo razliku.