Ono kad se mrziš

Mržnja je snažna riječ. Znali smo je puno koristiti kada smo bili klinci. Mrzila bi sestru jer je uzela barbiku s kojom si se htjela igrati ili starijeg brata koji je pojeo cijeli čips. Mrzila bi učiteljicu jer te opomenula iako nisi ništa skrivila. U tinejdžerskim godinama mrzila si najbolju frendicu jer te tračala ili dečka za kojeg si saznala da se dopisuje s drugim curama. Mrzila bi i roditelje koji bi ti zabranili izlazak ili baku koja se previše miješa u obiteljsku svakodnevicu.

Završetkom tinejdžerskih godina, shvatile smo da je mržnja snažna i bespotrebna riječ za koristiti. Izuzevši tragične i ozbiljne situacije, koliko možeš mrziti nekoga jer je rekao lošu riječ o tebi ili dao nepotreban, no dobronamjeran savjet?

No odjednom, tu riječ više ne koristimo kada se sjetimo drugih, koristimo ih kad se sjetimo sebe. Mrzimo kako pričamo, stojimo, kako jedemo i pijemo. Mrzimo određeni dio tijela i kako se ponašamo u društvu. Stavile smo se pod mikroskop i svaku sitnicu na sebi analiziramo i dijelimo na još manje dijelove kako bismo utvrdili koji dio stvarno najviše mrzimo na sebi.

Otkud je proizašla ta vrsta mržnje? Zbog naše okoline? Obrazovanja? Društva ili kulture? Zašto dopuštamo da nam bezazlene interakcije u kafiću, na benzinskoj ili u nekom klubu određuju kako same sebe doživljavamo? Konstantno kritiziranje uništava nam doživljaj svijeta oko nas i stvaranje bilo kakvih lijepih uspomena s drugima.

Kako bismo zaustavili ovaj okrutni krug mržnje i postale nježnije prema sebi, navodimo par savjeta koji bi mogli pomoći:

Pozitivne afirmacije

Ako imalo vremena provodiš online, moguće da si već čula za izraz pozitivne afirmacije. Koliko god se može činiti glupo, one stvarno djeluju. Svakodnevno zapisivanje pozitivnih stvari o sebi izgovaranje tih riječi naglas mogu utjecati kako se doživljavaš. Primjer afirmacija koje možeš zapisati ili reći ujutro kada se probudiš:
‘Ja sam predivna. Ja sam cijela. Ja volim samu sebe. Ja mislim da sam dobra osoba. Ja sam pametna, sposobna i zabavna žena. Ja vjerujem sebi i stojim iza svojih postupaka.’

Obaspi druge komplimentima

Ponekad je teško vidjeti ljepotu u drugima jer se konstantno uspoređujemo s njima. Na primjer, umjesto zdrave pomisli: ‘Kako moja prijateljica ima lijepu i gustu kosu, ta frizura joj istinski naglašava crte lica., pomisliš: ‘Kako moja prijateljica ima lijepu i gustu kosu, zašto ja nemam takvu kosu? Moja je tanka i teško mi ju je održavati. Ajde još moja kosa ali moja…’ – nastavi niz. Negativne misli slijede jedna drugu i vrlo je lako osjećati ljubomoru i samosažaljenje. Odvoji se od toga i komplimentiraj ljude oko sebe. Istakni stvari za koje znaš da su već čuli kompliment i svejedno ih pohvali. Osjećat ćeš se bolje što si oraspoložila prijateljicu i svjesnost o njezinoj ljepoti, neće umanjiti tvoju.

Okruži se pozitivizmom

Okruženje u kojem živiš utječe na to kako se doživljavaš. Ako su ti prijatelji mrzovoljni ili negativni, i ti ćeš biti takva. Pronađi ljude koji vjeruju u sebe i koji šire pozitivu i dobru namjeru. Jedan dan s takvim ljudima i već ćeš se drugačije doživljavati.

Fokusiraj se na stvari koje voliš na sebi ili o sebi.

U slučaju da imaš manjak samopouzdanja i gruba si prema sebi, pronađi jednu stvar koju voliš. Ako imaš jako lijepe ruke, fokusiraj se na to koliko ih voliš i kako se super osjećaš kada ti drugi daju kompliment. Pruži njegu svojim rukama s različitim kremama, manikurom i nakitom. Mali znak pažnje jednom dijelu tijela otvorit će ti razmišljanje prema ostatku i vidjet ćeš da nije tako grozno koliko misliš da je.

Prestani se uspoređivati s drugima.

Na svijetu postoji 7,9 milijardi ljudi od kojih skoro pola populacije čine žene. Zar stvarno misliš da bi sve trebale biti identične? Sve smo različite i posebne na svoj način. Sve imamo nešto što će se svidjeti drugim ljudima i nema smisla uspoređivati dijelove sebe s dijelovima druge žene. Možda ti prijateljica ima ljepšu kosu, ali ti imaš ljepše oči. Možda ti imaš ljepše oči, ali druga prijateljica ima ljepši osmijeh. Niz se nastavlja i to je u redu.

Mržnja je snažna riječ i ne trebaš je koristiti kada si ti u pitanju. Brineš se o sebi, učiš nove stvari i kada si tužna radiš stvari koje te znaju obradovati. Znaš koji ti je najdraži slatkiš i koja pjesma ti ispuni srce. Znaš fore koje su ti smiješne i koji film te uvijek nasmije. Zato budi pažljivija prema sebi, slušaj što te tijelo traži i poštuj sebe kako poštuješ i ljude oko sebe.

Sebi si sama najveći neprijatelj, a trebala bi si biti najveći saveznik. I ajde, malo ljubavi čini ogromnu razliku. Nikad nije kasno krenuti na put koji vodi ka zaljubljenosti u samu sebe.