Ništa nije savršeno.

“Ništa nije savršeno.” To je citat s kojim smo svi upoznati. Unatoč tome što smo čuli ove riječi toliko puta, ipak nastavljamo težiti onome za što znamo da ne možemo postići: savršenstvu.

nacionalna-kampanja-osnazivanja-zena-sofija-1

U svakom aspektu života nastojimo ukloniti one prirodne stvari koje smo nazvali nedostacima: kada smo nešto “pogriješili”, naše bore, masnoću, fizički izgled… Kada živimo u svijetu koji slavi savršenstvo, koncept koji zapravo ne postoji i koji se ne može postići, ukrcavamo se na vlak koji će nas neminovno dovesti do sakaćenja vlastite vrijednosti.

Sve započinje u najranijoj mladosti. Pokušavamo ukrotiti našu djecu (kao što su nas roditelji krotili); pokušavamo ih spriječiti da rade nered po cijeloj kući, od crtanja izvan crta i papira, nereda, red, rad i disciplina koja se nastavlja i u školi. Popravljamo im kosu, šišamo ih i stavljamo u lijepu odjeću.

S površina nervozno brišemo prljavštinu i vičemo na njih jer su se toliko zaprljali. Te dječje sklonosti, koliko god prirodne bile, smatraju se nepoželjnim stvarima koje se moraju zaustaviti. Vičemo i prijetimo dok nismo dovoljno “ubili” ta divlja i kreativna ponašanja. “Prestanite biti vi”, poruka je koju šaljemo. “Morate biti bolji od ovoga.”

To ostaje s nama zauvijek. Nastojimo izgledati što je moguće odraslije, ulažemo u markiranu, skupu odjeću, fantastične automobile i predivne domove. Većinu svog novca ulažemo u kupovinu onih stvari koje će nas učiniti najprihvatljivijim među vršnjacima, prijateljima i društvom.

Kreativnost i individualnost, koliko god mi tvrdimo da ih cijenimo, dvije su osobine kojih smo se naučili bojati. Bez ove normalnosti, bez da smo u skladu s masom, bit ćemo manjkavi ili čudni.

Koristimo četke, lak i vosak da kosu dovedemo u red, čupamo sve nepoželjne dlačice, tešemo svoje tijelo i pogled na celulit nas baca u depresiju. To su samo neki od naših alata koje koristimo da maknemo taj neugledan, odvratan “probudila sam se ovakva” izgled.

Cilj je izbrisati prirodno i zamijeniti ga „prirodnim sintetičkim“, „savršenim“. Zar ne vidimo kako tražimo nešto što nikada ne možemo imati? Iscrpljujemo se i krivimo za ono što ne možemo kontrolirati. Ponekad nam se sve čini kao “mission impossible”, a ipak nastavljamo davati prioritet misiji savršenog. Stoga nije ni čudo zašto je naše samopoštovanje toliko nisko. Kako da se ponosimo sobom kada nas muči stalan osjećaj neadekvatnosti? Da bismo istinski voljeli sebe, moramo se riješiti želje za savršenstvom. Teško je prestati s obzirom da smo naučeni težiti tome cijeli život. Ali, mi to možemo.

Prestanite pridavati važnost mišljenjima drugih ljudi. Njihove riječi imaju snagu samo ako im je date. Ako ne možete isključiti te izvore, onda bar naučite razlikovati one stvari koje radite da biste bili sretni i one koje radite da biste usrećili druge.

Na kraju, pronađite ljepotu u svojim nesavršenostima. Prigrlite svoje jedinstvene osobine, one koje dodaju okus dosadnom, robotskom i nepoželjnom životu. Jer, kome treba savršeno?
Kad razdvojite koncept savršenstva na sve njegove dijelove, upravo je to savršenstvo dosadno, robotizirano i nepoželjno. Ne vrijedi zbog toga voditi život za koji imamo osjećaj da uopće nije naš. To isto društvo ne spava u našem krevetu svaku noć, ne gleda se u ogledalo niti živi naš život, pa čemu onda taj pritisak da mu se prilagođavamo?

Ne trudite se pripadati jer već pripadate sebi. Ima nas puno neprilagođenih, čudnih, drugačijih, a kada bi svi bili ono što jesmo, bili bismo u većini. Započnite od sebe i pokažite nam da nas ima još, za naše dobro i za sve one koji dolaze: izaberimo voljeti sebe onakvima kakvi jesmo, a ne kakvima su nam rekli da trebamo biti.

Ja sam ponosna na ono što jesam, ali to nije došlo preko noći. Preokret se dogodio postupno kada sam shvatila da mi je teže biti ono što nisam, nego ono što jesam. Ako se pitate kakve ljude privlačim u svoj život, zašto se to meni događa, onda se sjetite ovoga: privlačite ono što mislite da jeste, a ne ono što uistinu zračite i što zapravo jeste. I zato vas pozivam, pridružite nam se i budite original, budite ono tko jeste. Ono što znam i što sam sama naučila je: jače ste nego što mislite!