Mitovi i istine o ADHD-u

Europski stavovi o ADHD-u značajno se mijenjaju. Europske institucije sada procjenjuju da najmanje 3,3 milijuna djece (1 od 20) u Europskoj uniji ima ADHD.

Mit i istina

ADHD JE SAMO IZGOVOR ZA LIJENOST – ADHD je zapravo problem s kemijskom dinamikom mozga i nije pod našom kontrolom.

DJECA S ADHD-om SAMO TREBAJU VIŠE DISCIPLINE – Razvojne studije koje su pratile obitelji tijekom vremena zaključile su da su disciplina i problemi u odnosima posljedica problema u ponašanju ADHD-a kod djece, a ne uzrok.

ADHD JE UZROKOVAN LOŠIM RODITELJSTVOM – Roditelji ne uzrokuju ADHD. Poremećaj dolazi od nakupljanja mnogih okolišnih i genetskih čimbenika rizika.

LIJEKOVI PROTIV ADHD-a STVARAJU OVISNOST – Terapeutska uporaba stimulativnih lijekova za ADHD sprječava ovisnost.

SAMO DJEČACI IMAJU ADHD – Dječacima se dijagnosticira dva do tri puta češće nego djevojčicama, ali oko 4,2% djevojčica ima dijagnozu ADHD-a u nekom trenutku svog života (ali to nije niti jedna!)

SVATKO IMA MALO ADHD – ADHD je doživotno, često kronično stanje uzrokovano fizičkom razlikom u mozgu. Svatko ponekad može biti rastresen ili zaboravan, ali to nije zbog ADHD-a.

DJECA „PRERASTU“ ADHD-a – Dok neki ljudi možda neće osjetiti simptome ADHD-a do 21. ili 27. godine, značajni simptomi i oštećenja postoje kod 50-86% osoba s ADHD-om, a mnogi odrasli pate od simptoma ADHD-a.

ADHD NE POSTOJI – Postoji više od 100 000 članaka u znanstvenim časopisima o ADHD-u (i njegovim pretečama), s referencama na njega u medicinskim udžbenicima koji sežu do 1775. godine!