Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti – zašto nam je to važno?

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti slavi žene koje rade i daju svoj doprinos u sferama znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Žene i djevojke predstavljaju polovicu svjetske populacije, a time i polovicu njenog potencijala. Našu će budućnost obilježiti znanstveni i tehnološki napredak koji se može postići samo ako su žene i djevojke dio znanosti, tehnologije i inovacija.

Dugogodišnje pristranosti i rodni stereotipi odvraćaju djevojke i žene dalje od područja povezanih sa znanošću, a trenutno je manje od 30% žena istraživačica na svijetu. U odnosu na muškarce, objavljuju manje radova, manje su plaćene za svoja istraživanja i ne napreduju jednako kao i muški kolege.

No, izgleda kako nije sve tako crno: prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, 46% aktivnih znanstvenika u Hrvatskoj su žene. U Europi su samo u 4 zemlje u kojima žene čine većinu u znanosti, a to u Bugarska, Litva, Latvija i Danska. Nažalost, djevojke se često uvjerava kako nisu dovoljno pametne za uspjeh na području znanosti ili da dječaci i muškarci imaju prirodni afinitet prema polju. Unatoč tim preprekama, žene i djevojke i dalje predvode inovacije i revolucionarna istraživanja. Rade na projektima koji spašava život, istražuju svemir i postavljaju temelje za razumijevanje strukture svijeta.

Žene i djevojke su snaga i pokretačka sila kojoj smo dužni osigurati jednake prilike kao i njihovim muškim kolegama.

Naša istaknuta znanstvenica, dr. Tolić poslala je ohrabrujuću poruku djevojkama i ženama upravo danas, na Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti:

“Znanstveno istraživanje, igra u kojoj rješavate zagonetke prirode, jedno je od najzanimljivijih zanimanja koje svaki dan donosi nova iznenađenja i izazove. Moja je znanstvena priča na neki način počela već u djetinjstvu, kada sam u obitelji upila ljubav prema znanju i knjigama. Iako su moji roditelji u društvenim i humanističkim vodama, u školi sam se zaljubila u matematiku, ali sam se prije upisa na fakultet počela više zanimati za prirodne znanosti. Najviše me fasciniralo, a fascinira me i danas, pitanje što je život i kako funkcionira. Zato sam odlučila studirati molekularnu biologiju, a moja se stara ljubav prema matematici vraća u istraživanja tako što biološka otkrića opisujemo uz pomoć matematičkih i fizikalnih modela.

Za mene je najzanimljiviji dio žive stanice diobeno vreteno, fascinantan i složen mikrostroj napravljen od proteinskih cjevčica mikrotubula. Najuzbudljivija je tema kako diobeno vreteno hvata i razdvaja kromosome u ljudskim stanicama, kako nastaju pogreške u razdvajanju te kako se one mogu spriječiti. To je jedno od najvrućih pitanja u staničnoj biologiji.

Svim djevojkama i ženama koje zanima znanost želim reći da ako stvarno volite i želite nešto raditi, sigurno ćete u tome uspjeti. Nakon svakog uspjeha treba raditi još hrabrije i jače, a nakon neuspjeha napraviti novi plan i nastaviti dalje. Znanstvena istraživanja zahtijevaju motiviranost i predanost znanstvenom radu te puno truda, ali ništa nije teško kad volite ono što radite. Čitajte, učite, studirajte i ostanite uvijek znatiželjne.”

Dr. Tolić

dr. Iva Tolić je molekularna biologinja i jedna od vodećih svjetskih znanstvenica u području biofizike diobe stanice.