Burgeri i tjelovježba

Nedavno sam gledala YouTube video u kojem je žena koja ima 30 godina isfrustrirana što svakodnevnom tjelovježbom ne izgleda kako je izgledala u ranim dvadesetima. U videu je uspoređivala svaki dio svoga tijela i požalila se kako ništa ne može napraviti da se vrati na to kako je prije izgledala.

Dok sam gledala video suosjećala sam s njom, jer sam se sjetila svoga tijela od prije 7- 8 godina. Iako ja nisam fitness fanatik kao ona, dosljedna sam fizičkim aktivnostima s kojima sam se i prije bavila. Kada je video završio, osjećala sam se nezadovoljno svojim izgledom i otišla sam pojesti mandarinu je, kao, C vitamin će magično smanjiti celulit. Promišljenost što ću sljedeće pojesti držala me jedno dva dana. I onda sam odustala. Vratila sam se staroj prehrani koja se sastoji od voća, povrća, proteina, ali i Milka čokolada i čipseva od paprike.

Zašto bih se ja, ili neka druga žena, trebala loše osjećati i ne uživati u blagodatima koje su tvrtke proizvele ljudima za uživanje? Zašto bi mi žene, trebale paziti što jedemo, ne jesti iza 7, vježbati svaki dan, dok naši prijatelji, očevi i partneri jedu kebab u dva ujutro? Zašto i mi ne bi mogle uživati u obroku, bez da razmišljamo kako ćemo pojačati kardio ili ne jesti slatko do kraja tjedna. Zašto se kažnjavamo za nešto, što nam pruža slatki užitak u svakodnevnoj rutini koja je ispunjena stresom?

Bombardirane smo od strane medija kako žene trebaju izgledati, a svi ti nametnuti standardi ili nisu dugoročno izvedivi ili nisu uopće realni. Žene poput Kylie Jenner koje u ovo vrijeme imaju najpoželjniji oblik tijela, fotošopiraju slike i idu pod nož kako bi održavale reputaciju savršenosti. Ironično je što podržavaju takav pritisak nad ženama, a ni one ne mogu održavati takva tijela. Nismo Barbike i nismo napravljene kako bi nas drugi modelirali u kalupe koji su taj trenutak popularni.

Nakon ovog iskustva gdje sam postala svjesna da se loše osjećam dok jedem, obećala sam si jednu stvar. Nastavit ću vježbati, čak ću se ponekad malo više i potruditi. No nastavit ću i jesti brzu hranu i uživati u nachosima sa sirom dok gledam film u kinu. Na druženju ću pojesti dovoljno komada pizze da ne budem gladna i obilno ću doručkovati. U životu je potreban balans, kao i u svemu. Ako ćeš već pojačati kardio za taj tjedan, pa daj onda barem uživaj u burgeru kojeg jedeš!

Život će nam proći u tome da brojimo kalorije, izgladnjujemo se, preskačemo slasne bombone i onda će doći kraj. Zar stvarno želiš s 87 godina žaliti što nisi pojela Kinder jaje?