Borba za Reproduktivna Prava Kroz Stoljeća

U borbi za ženska prava, nema teme koja je bila tako kontroverzna i duboko ukorijenjena u društvo kao pitanje prava na pobačaj. Kroz stoljeća, žene su se suočavale s ograničenjima, zabranama i osudama kada je riječ o njihovoj sposobnosti da odluče o vlastitom tijelu i reproduktivnom zdravlju. Ovaj članak će istražiti povijest borbe za pravo na pobačaj kroz feminističku perspektivu i analizirati ključne trenutke u toj borbi.

Početak povijesti

Sve započinje u davnoj prošlosti, kada su žene bile prepuštene vlastitim sredstvima, travarima i primitivnim metodama pobačaja. Reproduktivne usluge bile su često nepouzdane i često smrtonosne. Feministice su počele osvještavati javnost o potrebi za sigurnim i legalnim pobačajima tijekom 19. i ranog 20. stoljeća.

Prvi val feminizma

Prvi val feminizma, koji je obuhvaćao razdoblje od kraja 19. stoljeća do početka 20. stoljeća, usredotočio se na temeljna prava žena, uključujući i pravo na obrazovanje i sudjelovanje u politici. No, tijekom tog razdoblja, pokret se također bavio pitanjem reproduktivnih prava. Feministice poput Margaret Sanger borile su se za pristup kontracepciji kako bi žene mogle bolje kontrolirati svoje tijelo i budućnost.

Drugi val feminizma

Šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, pojavio se drugi val feminizma. Ovo je bilo ključno razdoblje za pravo na pobačaj. Feministice poput Betty Friedan i Gloria Steinem borile su se za legalizaciju pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje. Godine 1973., presuda Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Roe protiv Wade legalizirala je pobačaj u toj zemlji, označavajući veliku pobjedu za feministički pokret.

Roe protiv Wade:Godine 1973., presuda Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Roe protiv Wade legalizirala je pobačaj u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj događaj označio je prekretnicu u borbi za reproduktivna prava, no danas možemo vidjeti kako ta stečena prva preko noći sam mogu nestati.

Treći val feminizma

Treći val feminizma, koji se počeo razvijati tijekom 90-ih godina, donio je novi fokus na inkluzivnost i raznolikost. Ovaj val počeo se baviti pitanjima prava na pobačaj iz perspektive različitih identiteta, uključujući i trans žene, osobe druge boje kože i osobe s invaliditetom. Također se usredotočio na očuvanje prava na pobačaj, s obzirom na brojne napore za njegovo ograničavanje.

Borba traje

Unatoč postignućima u borbi za pravo na pobačaj, ta borba nikada nije potpuno završila. Mnoge zemlje i regije još uvijek imaju restriktivne zakone o pobačaju, a prava žena ostaju ugrožena. Feministička borba za pravo na pobačaj ostaje relevantna i potrebna.

Kroz stoljeća, feminizam je igrao ključnu ulogu u borbi za pravo na pobačaj. Ova borba nije samo o pravu na izbor, već i o pravu na autonomiju nad vlastitim tijelom. Kroz povijest, žene su se suprotstavljale stigmatizaciji, opasnim ilegalnim postupcima i zakonskim ograničenjima kako bi osigurale pristup sigurnim i legalnim pobačajima. Borba se nastavlja danas, podsjećajući nas na važnost solidarnosti i borbe za reproduktivnu slobodu, bez obzira na stoljeće u kojem se nalazimo.

 

Udruga Sofija