Sedma radionica osnaživanja žena Sofija

U utorak, 03.11. u 9:00 sati u Hotelu Central u Bjelovaru započela je sedma radionica osnaživanja žena koja uključuje radionice razvoja socijalnih i komunikacijskih vještina, uključujući i edukaciju samoobrane.

Prvi dan sudionice su se upoznavale i družile pričajući o tome koji su njihove snage, talenti, te na kojim područjima imaju priliku za rast i razvoj. Nakon usmenog dijela i razgovora, krenule su na izradu kolaža koje su prikazale na A3 plakatima kako bi i na taj zabavan način malo još više naučile, i osvijestile i poboljšale znanje o samoj sebi.

Između ostalog bavili smo se i neizostavnom komunikacijom i komunikacijskim vještinama, koje su najčešće prepreke uspješnoj komunikaciji, što sve utječe na komunikaciju, koji su komunikacijski stilovi, te su same rješavale test u kojemu su saznale koji je njihov stil komunikacije. Povela se diskusija o tome koja je razlika između razgovora i komunikacije. Dobra komunikacija znači da nema verbalne agresije, a najbolji način da se to postigne je komunikacija pomoću „ja“ poruka. One govore o nama, našim osjećajima, stavovima i razmišljanjima. Učili smo ih ukoliko žele izreći i kritiku da se ona se odnosi na ponašanje druge osobe, a ne na samu osobu. Objasnili smo na primjerima i vježbama kako takva komunikacija često vodi do pozitivnih ishoda i povećava vjerojatnost da sugovornik zaista čuje naše poruke.

I naravno naša Irena koja je naučila naše sudionice kako se obraniti od nenaoružanih napada poput različitih udaraca rukama i nogama, te opasnih zahvata i držanja. Učile su kako se obraniti uz uporabu uobičajenih predmeta i objekata u svrhu samoobrane, kao i obično reakcije polaznica su bile da je ovo nešto jako korisno, poučno i da bi svakako ponovile.

Još jedna uspješna radionica iza nas, i nastavljamo dalje! Veselimo se vidjeti vas u vašem gradu!