Brzopotezni intervju – Mirela Priselac Remi

Mirela Priselac Remi

Mirela Priselac Remi zaštitno lice i ambasadorica Nacionalne kampanje osnaživanja žena “Sofija” i sama se često susretala s predrasudama o kojima govori u svojim tekstovima. Voli reći kako je glazba najbolji medij za prenošenje stavova i mijenjanja mišljenja javnosti. Svoja, iskrena i otvorena, pravo je utjelovljenje žene koja je #jacanegostomislis!

„Kada ste me pozvale da se priključim kampanji, objeručke sam to prihvatila zbog toga što su pitanja osnaživanja žena i općenito ženska pitanja nešto što mi je vrlo blisko i čime se bavim u svom kreativnom radu već dugi niz godina ili kroz poeziju, ili muziku s Elementalom. Smatram se vrlo sretnom jer mogu biti glas onim ženama koje ga nemaju.“

Poznata po svojoj autentičnosti, progovaranju o položaju žena u modernom društvu, borbi za ženska prava i jednakost spolova, svoje stavove izražava bez imalo ustručavanja i ne boji se govoriti o stvarima koje mnogi izbjegavaju. Zbog svog senzibiliteta prema ženskim pitanjima i pravima, izabrale smo ju za ambasadoricu kampanje čiji je glavni cilj aktivno osnaživanje i osposobljavanje žena za nošenje s izazovima u društvu u kojem živimo.

A kako biste bolje upoznali našu #jacanegostomislis ambasadoricu, Remi je odgovorila na nekoliko važnih pitanja:

1. Zašto je lijepo roditi se kao žena?

Kada se rodiš kao žena, u startu već dobiješ super moć, a to je ženska intuicija!

2. Imaš li svoj ženski uzor i tko je to?

Imam, naravno. To je moja mama.

3. Koji je najboji savjet koji si dobila od žene?

Profesorica iz matematike u osnovnoj školi mi je rekla: “Požuri polako!”

4. Kad čuješ Sofija prve tri riječi koje ti padnu na pamet?

Mudrost, gracioznost, izdržljivost.

remi nacionalna kampanja osnazivanja zena sofija

5. Što za tebe, ukratko, znači osnaživanje žena?

Osnaživanje žena ne može postojati bez ukupnog osnaživanja društva. To znači da su u proces uključeni svi spolovi. Osnaživanje mora krenuti još od malih nogu – trebali bismo odrastati uz zdravu potporu psihološki i emotivno zrelih roditelja koji poznaju barem osnove roditeljstva i pedagogije. Nažalost, to u većini slučajeva nije tako, pa se nađemo u začaranom krugu emuliranja pogrešnih i toksičnih paterna ponašanja naših roditelja, koji su često odraz nekih starih, prošlih vremena u kojima žene nisu imale previše prava niti bile ravnopravni pripadnici društva. U današnje vrijeme, osnaživanje žena proteže se na nekoliko „frontova“ – od osvještavanja okoline i žena samih, psihološke pomoći, emocionalne potpore, razvijanja poslovnih i društvenih vještina, do samoobrane.

6. Da sutra možeš donijeti i provesti neki zakon, koji bi to bio?

Zakon i odredbe o ravnopravnosti spolova – da stvar bude gora, takav zakon tj. Nacionalna politika o ravnopravnosti spolova, odavno je trebala biti „na tapeti“ sabornika, no zbog političkih igara i interesa, konstantno se odgađa.

7. Pitaj nekoga blizu tebe da te opiše u 5 riječi!

Topla, hrabra, empatična, strastvena, požrtvovna. Hvala mom dečku na asistenciji. 😉

8. Mudra misao za kraj ili citat?

Ne moraš sve sama. Kad ispružiš ruku i potražiš pomoć, to nije odraz slabosti nego snage, hrabrosti i snalažljivosti.