Obilježavanje Međunarodnog dana sigurnog pobačaja i predstavljanje rezultata ankete projekta “Ujedinjene Za Ravnopravnost”

U Zagrebu, 28. rujna 2023. godine, obilježile smo Međunarodni dan sigurnog pobačaja. Ovaj dan naglašava važnost prava na izbor i sigurnost u postupku pobačaja. Hrabre sestre proslavile su tri godine od osnutka njihove ženske mreže podrške pri pobačaju, a udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava Sofija predstavila je rezultate svojeg istraživanja, provedenog u sklopu projekta “Ujedinjene za ravnopravnost”, koji je doprinio raspravi o pravu na pobačaj. Ispitanici su dali svoje mišljenje o pristupu žena savjetima vezanim uz trudnoću i pobačaj kod ginekologa, kao i o stavovima medicinskih stručnjaka tijekom pregleda.

Udruga Centar za građansku hrabrost 28. rujna 2020. godine pokrenula je feminističku žensku mrežu “Hrabre sestre” u Hrvatskoj, inspirirana humanističkim suborkinjama iz Nizozemske. Ova mreža okuplja žene koje su odlučile biti podrška drugim ženama koje se suočavaju s odlukom o prekidu trudnoće.
Ovaj oblik aktivizma razlikuje se od političkog zagovaranja prava na pobačaj, koji je zajednički svim feminističkim udrugama u Hrvatskoj. Hrabre sestre pružaju neposrednu podršku ženama koje se obrate za pomoć, pokazujući da solidarnost i empatija igraju ključnu ulogu u ovom važnom pitanju.
Od 2020. godine, mreža Hrabre sestre privukla je podršku i sudjelovanje više od 60 žena iz Hrvatske i inozemstva. Njihova iskustva i svjedočanstva potvrđuju važnost ovog projekta.
Udruga Sofija također je doprinijela obilježavanju ovog dana. Ove godine su predstavili rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta “Ujedinjene za ravnopravnost”, koje se fokusira na pravo na izbor i pobačaj.
Rezultati istraživanja u kojima je sudjelovalo 1.011 osoba. Rezultati istraživanja otkrili su zabrinjavajuće stavove i percepcije u društvu. Gotovo trećina ispitanika smatra da žene ne mogu dobiti savjete o pobačaju u skladu sa svojim vlastitim stavovima kod svojih ginekologa, dok se više od četvrtine smatra da im ginekolozi nameću svoje stavove. Što se tiče prava na pobačaj, 86% ispitanika smatra da bi osoba trebala moći sigurno pobaciti ako joj je zdravlje ozbiljno ugroženo trudnoćom, a 75% smatra da bi to trebala moći u bilo kojim uvjetima, kao stvar izbora.
10% ispitanih žena je imalo inducirani pobačaj u Hrvatskoj, a čak 60,6% poznaje nekoga tko je imao takav iskustvo.
Značajna većina, točnije 74,4% od 753 osobe, može zamisliti situaciju u kojoj bi se odlučile na pobačaj.
Rezultati također pokazuju zabrinjavajuće podatke o pristupu pobačaju u Hrvatskoj. Čak 43,4% ispitanika smatra da je postalo teže pronaći medicinsku ustanovu koja izvodi pobačaje, što se podudara s istraživanjem dr. Jasenke Grujić koje otkriva da 2022. godine u 3 od 24* ovlaštene ustanove u Hrvatskoj nije izvršen niti jedan pobačaj, a u njih 11 pacijentice nisu mogle birati metodu. *ukupno 30 institucija u Hrvatskoj izvodi pobačaje no nisu svi dali podatke
Iako se stavovi većine ispitanika čine naklonjenima pravu na pobačaj, važno je napomenuti da građani nisu dovoljno upoznati s postojećim zakonskim okvirom i dostupnim resursima za pobačaj u Hrvatskoj.
*ukupno 30 institucija u Hrvatskoj izvodi pobačaje no nisu svi dali podatke

U našoj anketi postavili smo pitanje : “Po vašem saznanju, ima li naša država propise (u Ustavu, zakonima ili drugim pravnim propisima) koji jamče zakonsko pravo da žene samostalno donose odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju”.

Od 1011 anketiranih osoba, 320 njih je reklo da ih nema, odnosno NE, a 338 nije znalo odgovor na ovo pitanje.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana sigurnog pobačaja, Hrabre sestre su ponudile zanimljivo predavanje Ane Wietelmann o nedavnim događanjima u svijetu i Republici Hrvatskoj koji se tiču pobačaja te političkih pokreta koji se bore za njegovu zabranu. No, unatoč izazovima, poruka koja se šalje je jasna: žene zaslužuju pravo na siguran i legalan pobačaj, uz podršku društva i zdravstvenog sustava.
Također, sudionici su imali priliku upoznati se s radom Hrabrih sestara i njihovim iskustvima u ležernijem okruženju.
Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana sigurnog pobačaja ukazuje na važnost nastavka borbe za ženska prava i pristup sigurnom pobačaju, ovo je poziv na promišljanje o pravima žena i podršci koju društvo može pružiti kako bi osiguralo njihovu sigurnost i izbor u vezi s vlastitim tijelom i zdravljem.