Izraz ”dad bod” i njegov negativni učinak na društvo

ravnopravnost spolova

©Universal/Courtesy Everett Collection

”Dad bod” po definiciji s interneta je žargonski izraz koji definira oblik tijela tipičnog za sredovječnog muškarca. Izraz je proizašao iz američke kulture koji se odnosi na ”prosječan oblik tijela” muškarca koji nema vitku ili fit tjelesnu građu.

Mnogi poznati glumci poput Leonarda DiCaprija, Matta Damona, Georgea Clooneya ili Gerald Buttlera krasili su naslovne stranice časopisa i njihovih digitalnih izdanja predstavljajući poželjni oblik tijela dobro ugojenog muškarca. Onaj koji je kao medo, velik i mekan. Može te uhvatiti objeručke i njegov trbuh te može grijati u duge zimske noći.

”Dad bod” smatra se privlačnim tijelom, jer tko bi još želio fit muškarca koji misli o izgledu svog tijela? Ne, hvala. Dajte vi nama ove što pojedu u 2 ujutro špeka, sira i kruha i imaju kolesterol visok kao neboder s 37 godina.

Ovaj izraz je izmišljen da ide u korist muškarcima (šokantno, zar ne?). Mladi muškarci u kasnim dvadesetima i ranim tridesetima, ne moraju se više brinuti o izgledu svoga tijela kada sve žene žele velikog medu. Što se više treska, to bolje.

Poznate ličnosti mogu se zapustiti, jer je to veoma privlačno. Izgledaju čak i zdravo jer debljinom ističu da se dobro jede.

Svakim izdanjem najseksepilnijih i najpoželjnijih muškaraca svijeta vidimo promoviranje prosječnih tijela s ljepuškastim licem. Često čujem cure kako ističu da im je važnije da je lijep u faci nego da ima dobro tijelo. Zapitam se ponekad proizlaze li ta mišljenja zato što su istinita ili zato što nam prže mozak isticanjem privlačnosti ”prosječnih” tijela?

”Mom bod” po definiciji s interneta je žargonski izraz koji definira oblik tijela žene koja je rođenjem jednog ili više djeteta izgubila prethodni oblik tijela i ne izgleda više kako je izgledala prije rođenja djeteta.

Moram li isticati ironičnost ove dvije definicije istog izraza, tijelo oca i majke? ”Mom bod” se nikada ne ističe u medijima, nikada nećete vidjeti pisanje hvalospjeva ženama i njihovom tijelu nakon poroda. Jedino što ćete vidjeti je ultra brze tjelesne transformacije kroz koje prođu majke dva mjeseca nakon što su dijete veličine lubenice izbacile iz jako uskog i malog prolaza.

Zar nije dovoljno što kao žene moramo prolaziti kroz mikro mizoginijske agresije na svakom koraku, sada moramo i majke tjerati da se osjećaju loše jer ne izgledaju kako su izgledale prije nego što su stvorile, razvile i rodile ljudsko biće?

Idemo promijeniti ploču. Isticati kako bi svi trebali vježbati, radi zdravlja, a ne radi izgleda. Naglašavati kako bi svi trebali paziti što i kada jedu, radi zdravlja, a ne radi izgleda.

Idemo kao društvo istaknuti važnost voljenja samog sebe, podržavati i voljeti žene i njihova postignuća, a ne razapeti ih jer imaju celulit nakon poroda.

Prestanimo s promoviranjem i poticanjem zapuštenosti od strane muškaraca i počnimo ih držati na istom visokom standardu na kojem držimo žene.

Ako žena od 50 godina treba izgledati kao curetak od 25, jedino je fer da muškarac od 50 godina izgleda kao dečkić od 25, zar ne?

Isto tako, dragi muškarci, kada vas već mediji ne bombardiraju botoxom, serumima od 500 kuna, gutanjem kolagen tableta čim se rodite, fizičkim standardima koji su nemogući i ne ostvarivi, napravite koji sklek ili čučanj. Prošetajte se ili vozite bicikl. Aktivirajte se malo, ne samo radi vaših voljenih partnerica, nego i radi sebe.

I prestanite jesti špek u dva ujutro, hvala.