Što je nama naša borba dala?

Jeste li se same i to ne samo jednom zapitale dok ste žonglirale između raznih uloga koje imate. Radnica, čistačica, kuharica, majka, žena, prijateljica..i to su samo neke.

Zašto ga slavimo?

Iz godine u godinu, 8. ožujka širom svijeta obilježava se kao Međunarodni dan žena. Obilježavamo socijalna, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena istodobno ističući probleme s kojima se susreću u svakodnevnom životu, kao i u profesionalnom okruženju.

Kratka povijest

Povijest Međunarodnog dana žena Međunarodni dan žena kreće od 28. veljače 1909. godine, kada je Socijalistička partija Amerike odredila ovaj dan u čast štrajka radnica odjeće u New Yorku. Međutim, prva službena proslava Međunarodnog dana žena dogodila se 1911. godine, kada su žene iz nekoliko europskih zemalja (Austrije, Danske, Njemačke i Švicarske) sudjelovale u demonstracijama. Više od milijun žena izašlo je na ulice tražeći pravo glasa i pravo na obnašanje javnih funkcija.
Žene su također prosvjedovale zbog zapošljavanja zbog spolne diskriminacije i tražile su jednake plaće. Još jedna važna demonstracija u Europi, koja je započela 8. ožujka 1917., kada su žene tekstilne radnice u Sankt Peterburgu (bivšem Petrogradu) izašle na ulice, što je kasnije preraslo u Rusku revoluciju.
Dan su pretežno obilježavale komunističke zemlje i socijalistički pokreti sve do 1967. godine, kada su Ujedinjeni narodi prepoznali taj dan i počeli ga slaviti kao Međunarodni dan žena kojeg slavimo dan danas.

No realno taj naš dan nerijetko je i dan prosvjeda umjesto proslave.

UN Women najavljuju temu za ovogodišnji Međunarodni dan žena, “Žene u vodstvu: Postizanje jednake budućnosti u svijetu COVID-19.”

Tema slavi ogromne napore žena i djevojaka širom svijeta u oblikovanju ravnopravnije budućnosti i oporavku od pandemije COVID-19.

Jedna stvar koju nas je naučila pandemija COVID-19 jest da kada žene vode, vidimo pozitivne rezultate. Neke od najučinkovitijih i najuspješnijih odgovora na pandemiju COVID-19 vodile su žene. Čak su na čelu bitke čovječanstva protiv pandemije. Bile one radnice na prvoj liniji u zdravstvenom sektoru ili znanstvenice, liječnice i njegovateljice. Međutim, nedavni podaci koje su objavili Ujedinjeni narodi otkrivaju alarmantne razlike. Te žene na prvoj crti obrane od ovog nevidljivog neprijatelja primaju 11 posto manje plaće od svojih muških kolega u svijetu.

Prema podacima Ujedinjenih naroda gotovo 47 milijuna žena gurnuto je u siromaštvo zbog pandemije COVID-19. Izvještaj također dodaje da je zaposlenost žena 19 posto veći rizik od muškaraca. To nije sve, prema Svjetskom ekonomskom forumu, dok žene čine 70 posto radnika u zdravstvenom sektoru, samo 24,7 posto ministara zdravstva su žene.

Isto tako, samo tri države na svijetu imaju 50 ili više posto žena u parlamentu. Žene su šefice država u samo 22 države. Zapravo, globalno 119 zemalja nikada nije imalo ženu vođu na mjestu šefa države.

Pa kako onda da se izborimo za naša prava kada nam politiku kroje isključivo muškarci od kojih neki uopće ne razumiju o čemu pričamo?!

Što nam onda ostaje žene moje? MI. Ostajemo mi koje se zauzimamo jedna za drugu i za naša prava.

Ono što možemo je:

  • Tražiti jednaku plaću za rad jednake vrijednosti, isto smo ulagale u naše obrazovanje
  • Podupirati politiku roditeljskog dopusta da ga i muškarci mogu koristiti, tražiti pomoć nije sramota
  • Zahtijevajte politiku nulte tolerancije za seksualno uznemiravanje i nasilje na radnom mjestu.
  • Podjednako podijelite brigu za kućanstvo, imate pravo na svoje vrijeme
  • Koristite svoj glas i platforme na društvenim mrežama u osobnim angažmanima kako bi se čuo vaš glas i glas onih koji progovaraju o feminističkim temama
  • Financirajte ili volontirajte u feminističkim organizacijama i organizacijama za ženska prava.
  • Pričajte i osvještavajte osobe oko sebe o svim vrstama nasilja, ne dopustite da naša svakodnevica postane taboo tema, tu smo radi podrške
  • Naučite sljedeću generaciju važnosti ravnopravnosti spolova i podržite aktivizam mladih žena i djevojaka.

Ovo su samo mali koraci kako možemo same biti ona promjena koju želimo vidjeti, a znamo da svaka promjena počinje od nas.

Iskoristite onda bar ovaj dan da uvedete neku malu promjenu u svoj život, podržite žene u vašoj okolini, slavite ih, recite im koliko vam znače i idemo svima pokazati gdje nas ženska solidarnost može dovesti. Prošle smo već dug put a na nama je da nastavimo ono što su sve žene prije nas radile dok su nam tabale put prema jednakosti. Pokažimo im da njihova borba nije bila uzaludna i da imamo snage dovršiti i hrabro kročiti putem kojim su išle mnoge prije nas. Ostavite svoje naslijeđe. Ostavite svoj trag. Za sve nas. Jer sve smo mi #jačenegoštomislimo.