Dan seksualne i reproduktivne svijesti (slobode)

nacionalna kampanja osnazivanja sofija

Dan svjesnosti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju održava se svake godine 12. veljače. Ovaj dan je prilika za podizanje svijesti o problemima seksualnog i reproduktivnog zdravlja, pravima, planiranju obitelji, izboru kontracepcije i kako smanjiti širenje spolno prenosivih bolesti.

Potrebno je informirati i educirati javnost kako bismo živjeli zdravijim životom. Kao društvo trebamo se baviti velikim problemima poput porasta broja zaraženih spolno prenosivim bolestima, diskriminacijom i rodno uvjetovanim nasiljem. Prave informacije znače i bolju brigu o našem tijelu. Stvaramo kulturu jednakosti u kojoj svi mogu biti sigurni od nasilja i diskriminacije i učimo kako razvijati i njegovati zdrave odnose.

Spolno prenosive bolesti i dalje su jedna od glavnih razloga za brigu. Seksualno zdravlje široko je područje koje obuhvaća mnoge međusobno povezane izazove i probleme. Ključna pitanja i zabrinutost su ljudska prava koja se odnose na seksualno zdravlje, seksualno zadovoljstvo, erotičnost, bolesti (HIV / AIDS, SPI, RTI), nasilje, sakaćenje ženskih spolnih organa, seksualnu disfunkciju i mentalno zdravlje povezano sa seksualnim zdravljem.

“Prvi korak ka postizanju jednakosti u reproduktivnim pravima je pružanje mladima sveobuhvatnog spolnog obrazovanja. Upravo obrazovanje pomaže mladima da znaju svoju tjelesnu anatomiju i  autonomiju, i pomaže im da steknu kvalitetno znanje o seksualnosti i kontracepciji, kao i o seksualnom i rodno uvjetovanom nasilju. Sveobuhvatan kurikulum presudan je za odgoj samopouzdanih odraslih osoba sposobnih za planiranje svoje budućnosti, uključujući i svoju reproduktivnu budućnost.”

Ostatak teksta pročitaj klikom na Moje tijelo, tuđe odluke!